Kurkuma – zdravé, chutné a levné exotické koření
Kurkuma byla za socialismu poměrně neznámým kořením. Hospodyňky musely v té době spoléhat výhradně na kari koření, jehož součástí je i kurkuma, ale samostatně se na trhu objevila jen zřídka. Do povědomí strávníků v Česku se začala šířit hlavně na konci devadesátých let, a to převážně v prodejnách zdravé výživy. Dnes je již běžně dostupná a máme tedy možnost využít naplno její skrytý potenciál.
Do Evropy se dováží jako tropické koření z jihovýchodní Asie, nejčastěji z Indonésie, Vietnamu, Malajsie, Srí Lanky a Číny. Většinou ji známe v podobě jemně rozemletého prášku, ale prodává se i v celistvé podobě. Vzhledem i barvou nápadně připomíná zázvor, což není náhoda vzhledem k tomu, že jsou to rostliny druhově příbuzné.
V kuchyni najde své místo většinou v polévkách a omáčkách, je vynikající přísadou do indických jídel, hodí se k fazolím i červené čočce a pro zastánce masité stravy k hovězímu masu. Je vhodná do kořenících směsí spolu s paprikou, pepřem, česnekem, koriandrem a ostrou kremžskou hořčicí.
V poslední době se také stalo hitem využívat kurkumu na zuby https://www.nakliceno.cz/blog-o-zdrave-vyzive/oranzova-kurkuma-dokonale-vybeli-zazloutle-zuby/, jednak vyživuje dásně a brání vzniku zubního plaku, a zároveň pomáhá vybělit sklovinu, a to přirozeným a neagresivním způsobem.
Pomoc při jaterních a žlučníkových chorobách
Především jako prevence proti zánětlivým procesům žlučových cest a poškození jaterní tkáně působí kurkuma jako urychlovač a spouštěč trávicích enzymů. Zároveň uvolňuje žlučové kyseliny a tím výrazně podporuje trávení. V Tradiční čínské medicíně je známa jako zahřívající (expanzivní – Yang) koření, které podporuje prokrvení trávicích orgánů a jejich lepší fungování i regeneraci. Tím přispívá i k detoxikaci organismu vzhledem k tomu, že její největší podíl připadá na činnost jater.
Užívání kurkumy se osvědčilo i při léčbě zánětů kloubů a svalů a chorobě zvané „revmatoidní artritis“, kde může zastoupit i klasická chemická léčiva, jako je např. Ibuprofen, ovšem bez vedlejších účinků. Působí totiž jako antioxidant, podobně jako čerstvá zelenina či ovoce.